Office building on Pere IV, Barcelona

Walls are not just walls in Poblenou. They tell us the story of an industrial neighbourhood that is part of the history of Barcelona. The office building on Pere IV street is established as a bridge between the historic neighbourhood and the city’s future technological and innovation district.

The 22@ district of Poblenou is Barcelona’s new hive for innovation, technology and research. An urban area in continuous development, which for the 19th century and much of the 20th century, housed the industrial activity of the city.

Where the Pere IV and Pamplona streets meet, is the location of this offices building which is integrated into the urban fabric, configuring the corner of the island through a tiered volume which generates multiple terrace spaces. This graduation forms the transition between the different heights of the adjacent buildings, improving integration into the built environment.

The facade of the building is inspired by the Catalan tradition of ceramics applied to architecture through vertical slats. This design gives a unique and differential personality generating a great link with the industrial tradition of the Poblenou neighbourhood and providing a technological solution that guarantees high energy efficiency.

The double and triple height interior spaces bring a great spatial richness to the building, allowing a greater entry of natural light and generating visual relationships between different levels to foster interconnection between users.

Biophilia appears both on the terraces (in homage to the large trees of Pamplona street) and in the interior, where it boosts users’ well-being and mood.

The project has been designed with the objective of obtaining a LEED Gold certification, therefore becoming one of the most sustainable buildings within Plan 22@.
The criteria for energy consumption savings have focused on limiting demand through careful design of the enclosure and minimizing energy consumption with highly efficient systems such as the connection to the district network. Thanks to these resources, a global energy saving of 26% has been calculated. Along with this, a reduction in water resources and the promotion of the use of sustainable transport have been factored in.

Project
Office building on carrer Pere IV
Type
Workplace. New construction
Architecture
elastiko architects / TAG a+m
Structural engineering 
Estudi-XV Estructures
Facility engineering
PGI Engineering.
Technical architecture 
Francesc Belart
Sustainability and LEED certification
PGI Engineering. Energy and Sustainability
General contractor 
Private.
Location
Carrer Pere IV 68-62. Barcelona
Surface area 
5.755 sqm
Status 
Executive project

The 22@ district of Poblenou is Barcelona’s new hive for innovation, technology and research. An urban area in continuous development, which, in for the 19th century and much of the 20th century housed the industrial activity of the city.

Where the Pere IV and Pamplona streets meet, is the location of this offices building which is integrated into the urban fabric, configuring the corner of the island through a tiered volume which generates multiple terrace spaces. This graduation forms the transition between the different heights of the adjacent buildings, improving integration into the built environment.

The facade of the building is inspired by the Catalan tradition of ceramics applied to architecture through vertical slats. This design gives a unique and differential personality generating a great link with the industrial tradition of the Poblenou neighbourhood and providing a technological solution that guarantees high energy efficiency.

The double and triple height interior spaces bring a great spatial richness to the building, allowing a greater entry of natural light and generating visual relationships between different levels to foster interconnection between users.

Biophilia appears both on the terraces (in homage to the large trees of carrer Pamplona) and in the interior, where it boosts users’ well-being and mood.

The project has been designed with the objective of obtaining a LEED Gold certification, therefore becoming one of the most sustainable buildings within Plan 22@.

The criteria for energy consumption savings have focused on limiting demand through careful design of the enclosure and minimising energy consumption with highly efficient systems such as the connection to the district network. Thanks to these resources, a global energy saving of 26% has been calculated. Along with this, a reduction in water resources and the promotion of the use of sustainable transport have been factored in.

Project
Office building on carrer Pere IV
Type
Workplace. New construction
Architecture
elastiko architects / TAG a+m
Structural engineering
Estudi-XV Estructures
Facility engineering 
PGI Engineering.
Technical architecture 
Francesc Belart
Sustainability and LEED certification
PGI Engineering. Energy and Sustainability
General contractor 
Private.
Location
Carrer Pere IV 68-62. Barcelona
Surface area 
5.755 sqm
Status
Executive project

The 22 @ district is currently the epicentre of innovation, technology and research in Barcelona. In the 19th century and much of the 20th it was the industrial area of ​​the city, known as Poblenou.

The building is integrated into the urban fabric configuring the corner of the block through a stepped volume in terraces.

By staggering the building, a transition is achieved between the two facing blocks, achieving a better urban integration of the new building. The double and triple height interior spaces provide the building with great spatial richness thanks to the visual relationships it generates.

The facade of the building is inspired by the Catalan tradition of ceramics applied to architecture. We use ceramic extrusion slats to protect the facade from solar impact. It is a design that gives the building a unique personality, generating a great link with the industrial tradition of the Poblenou neighbourhood and providing a technological solution that guarantees high energy efficiency.

The building has been designed with the aim of obtaining a LEED Gold certification, thus becoming a reference within the sustainable architecture of the 22 @ Plan.

RELATED PROJECTS

Diseño centros de salud: unificació de la idea de un edificio altamente funcional con la calidad de los espacacios y la sostenibilidad.

Health centre in Llucmajor

Mallorca
Cloudworks Sant Joan consigue mediante una combinación de espacios generar nuevas interacciones entre los usuarios y el espacio de trabajo.

Cloudworks Sant Joan

Barcelona

Cloudworks Cibeles

Madrid
Arquitectura innovadora: la casa Alap, en Bilbao, consigue una gran amplitud y luminosidad gracias a una descompartimentación de la distribución.

Casa ALap

Bilbao

This website uses cookies to optimize your browsing experience and service.