Health centre in Llucmajor, Mallorca

Architecture that is integrated into the context and which connects with its surrounding greenery through interior courtyards. The proposal of the new health centre in Llucmajor unifies the idea of ​​a highly functional building with the quality of the spaces thanks to its direct relationship with the environment.

The proposal, a compact building of Ground Floor + 1, is designed as a system that is capable of ordering the complex distribution required, guaranteeing fluid movement for all users.

Together with the functionality criteria, the basis of the proposal is urban integration, the relationship with the environment, maximum economic efficiency and sustainability criteria.

The site is located where the city meets the countryside, in a space of great urban ambiguity. Our project seeks to order this environment by diluting the border between the city and the natural green space, integrating both worlds.

The distribution on both floors is organised around two courtyards. This forms a circular path that prevents long walk times and loss of orientation. Moving the consultations to the outer perimeters means that they all benefit from ventilation, natural light and exterior views.

Colour is a key component of the project, and has been introduced into the walls of each area of ​​the centre. This helps to improve patients’ mood through chromotherapy and facilitates the orientation of users within the building.

The building plan is configured from a regular grid which allows the creation of a modular structural system using prefabricated elements that reduce the execution time of the work. The facade is designed to achieve high energy efficiency. The vertical slats and horizontal GRC cantilevers order and frame the entire facade while protecting the cladding from the direct sunlight. This building meets the Passivhaus and Nearly Zero Energy Building standards adapted to the specific construction systems of Mallorca.

Project
Centro de Salud en Llucmajor, Mallorca
Type
Public facility
Location
Trencadors, Arenal de Llucmajor. Mallorca
Surface area
3.575 sqm
Client
IB-Salut. Servei de Salut de les Illes Balears
Status
Competition. First Honourable Mention

The proposal, a compact building of Ground Floor + 1, is designed as a system that is capable of ordering the complex distribution required, guaranteeing fluid movement for all users.

Together with the functionality criteria, the basis of the proposal is urban integration, the relationship with the environment, maximum economic efficiency and sustainability criteria.

The site is located where the city meets the countryside, in a space of great urban ambiguity. Our project seeks to order this environment by diluting the border between the city and the natural green space, integrating both worlds.

The distribution on both floors is organised around two courtyards. This forms a circular path that prevents long walk times and loss of orientation. Moving the consultations to the outer perimeters means that they all benefit from ventilation, natural light and exterior views.

Colour is a key component of the project, and has been introduced into the walls of each area of ​​the centre. This helps to improve patients’ mood through chromotherapy and facilitates the orientation of users within the building.

The building plan is configured from a regular grid which allows the creation of a modular structural system using prefabricated elements that reduce the execution time of the work. The facade is designed to achive high energy efficiency. The vertical slats and horizontal GRC cantilevers order and frame the entire facade while protecting the cladding from the direct sunlight. This building meets the Passive House and Nearly Zero Energy Building standards adapted to the specific construction systems of Mallorca.

Project
Centro de Salud en Llucmajor, Mallorca
Type
Public facility
Location
Trencadors, Arenal de Llucmajor. Mallorca
Surface area
3.575 sqm
Client
IB-Salut. Servei de Salut de les Illes Balears.
Status
Competition. First Honourable Mention

The building orders the complex programme required, ensuring that the flows of the different users of the centre remain fluid.

Urban integration, the relationship with the environment and the criteria of maximum economic efficiency and sustainability together with the aforementioned criteria of functionality, are the basis of this proposal.

The two central courtyards allow an orderly organization of the programme and generate ring routes that avoid large displacements and loss of orientation.

The building complies with the Passivhaus and Nearly Zero Energy Building standards and in turn adapts to the construction systems typical of Mallorca.

The facade is designed to achieve high energy efficiency. The vertical slats and horizontal cantilevers organise the whole and serve to protect the envelope from direct sunlight in summer.

RELATED PROJECTS

El edificio de oficinas de la calle Pere IV (Poblenou), pretende ser un puente entre el barrio histórico y el futuro distrito tecnológico de la ciudad.

Office building on Pere IV

Barcelona
Elastiko proyecta la primera oficina Cloudworks en Madrid.

Cloudworks Cibeles

Madrid
Arquitectura innovadora: la casa Alap, en Bilbao, consigue una gran amplitud y luminosidad gracias a una descompartimentación de la distribución.

Casa ALap

Bilbao

Cloudworks Sant Antoni

Barcelona

This website uses cookies to optimize your browsing experience and service.