Cloudworks Sant Joan, Barcelona

New ways of working are here to stay and need different approaches to the spaces in which they’re developed. The project generates new interactions between users and the workspace through a combination of different types of spaces and levels of privacy.

This project is the first within a process that Elastiko undertook with Cloudworks in 2018, with the aim of defining a common and personal aesthetic for all the brand’s coworking spaces.

Cloudworks Sant Joan occupies two floors of an office building in the Eixample district of Barcelona. The 7th floor is organised around a central open office space while the 10th floor houses offices for teams with shared spaces.

In the case of this former office building from the ´70s, the first decision was to strip the concrete structure, exposing the porticos, which acquire a great presence in the project.

The false ceiling wall removed, leaving all the installations visible and the brick partition walls were cleaned. In parallel, the central cores were panelled with birch wood creating a large box that contrasts with the red brick partition walls.

In contrast to the highly compartmentalised traditional offices, open spaces that enable visual connections are projected. Different types of work spaces and meeting points are generated with the intention of promoting the coworker community, creating bridges between disciplines and talents of various creative fields. Therefore, a balance is achieved between focused work spaces, formal meeting areas and informal and collaborative areas.

Noble materials such as wood, ceramics, polished cement and dark metal profiles were chosen, which when combined, generate modern spaces, with a strong identity, while being simultaneously warm and placing great importance on the details. The work tables were designed by Elastiko.

Project
Cloudworks Sant Joan
Type
Workplace. Coworking Space
Client
Cloud Workplaces SL
Location
Carrer Aragó, Barcelona
Building contractor
Indecosa
Surface area 
640 sqm
Photography
Leonardo García
Status
Completed [01/10/ 2018]

This project is the first within a process that elastiko undertook with Cloudworks in 2018, with the aim of defining a common and personal aesthetic for all the brand’s coworking spaces.

Cloudworks Sant Joan occupies two floors of an office building in the Eixample district of Barcelona. The 7th floor is organised around a central open office space while the 10th floor houses offices for teams with shared spaces.

In the case of this former office building from the ´70s, the first decision was to strip the concrete structure, exposing the porticos, which acquire a great presence in the project.

The false ceiling wall removed, leaving all the installations visible and the brick partition walls were cleaned. In parallel, the central cores were panelled with birch wood creating a large box that contrasts with the red brick partition walls.

In contrast to the highly compartmentalised traditional offices, open spaces that enable visual connections are projected. Different types of work spaces and meeting points are generated with the intention of promoting the coworker community, creating bridges between disciplines and talents of various creative fields. Therefore, a balance is achieved between focused work spaces, formal meeting areas and informal and collaborative areas.

Noble materials such as wood, ceramics, polished cement and dark metal profiles were chosen, which when combined, generate modern spaces, with a strong identity, while being simultaneously warm and placing great importance on the details. The work tables were designed by elastiko.

Project
Cloudworks Sant Joan 
Type
Workplace. Coworking Space
Client
Cloud Workplaces SL
Location
Carrer d’Aragó 386. Barcelona
Building contractor
Indecosa
Surface area
640 sqm
Photography
Leonardo García
Status
Completed [01/10/ 2018]

In 2018, Elastiko Architects began working with the coworking brand Cloudworks with the aim of defining its own and personal aesthetics for all its spaces. Cloudworks Sant Joan is the first project resulting from this collaboration.

The first decision was to strip the concrete structure of the original building from the ‘70s, exposing the porticoes that become the protagonist of the open spaces.

In contrast with highly compartmentalised traditional offices, open spaces are projected that allow visual relations. Spaces adapted to the different ways of working are designed in order to generate meeting points that foster interaction among the coworking community.

RELATED PROJECTS

Startup Hub in 22@

Barcelona
Elastiko proyecta la primera oficina Cloudworks en Madrid.

Cloudworks Cibeles

Madrid
Arquitectura innovadora: la casa Alap, en Bilbao, consigue una gran amplitud y luminosidad gracias a una descompartimentación de la distribución.

Casa ALap

Bilbao

Cloudworks Sant Antoni

Barcelona

This website uses cookies to optimize your browsing experience and service.