Cloudworks Sant Antoni, Barcelona

Taking the nearby Sant Antoni Market as a reference, an action based on the coexistence between the current and the new is proposed. The striking contrast between pre-existing and new materials helps to adapt the spaces to the needs of each use.

The new Cloudworks Sant Antoni coworking space is located at number 62 of Calle Comte Borrel in Barcelona and occupies four floors of a building that formerly comprised of warehouses for the nearby Sant Antoni market.

The project stems from a process of dialogue between the client and coworking staff with the aim of designing an environment that meets the needs of all users. The concrete structure is used as a starting point to arrange the floors, all four of which are very similar, allowing easy orientation in the building. Two central volumes panelled in birch wood and containing the service elements, organise the distribution.

The work of adapting the offices was based on the search for the contrast between the old and the new. The architectural exploration begins by revealing materials and surfaces that had been hidden and discovered as part of an archaeological process. Concrete columns and metal beams have been exposed, as well as brick partition walls that reveal a mosaic of scars corresponding to the different stages of the building.

Once revealed, the new materiality was added: an acoustic projection on the ceilings and the floor finished in polished cement, wood and dark profiling have been added, as contemporary materials that strengthen the identity of the Cloudworks brand.

The terrace, with stunning views over the Sant Antoni market, is where the shared spaces are located and where the events take place. By introducing the same ceramic flooring inside and outside of the building, a spatial continuity is achieved that reinforces the idea of ​​an airy and continuous space.

Project
Cloudworks Sant Antoni
Type
Workplace. Coworking space
Client
Cloud Workplace SL.
Location
Carrer Comte Borrell, Barcelona
Lighting
The Light Squad Studio
Surface area 
975 sqm
Status 
Completed [30/06/2019]

The new Cloudworks Sant Antoni coworking space is located at number 62 of Calle Comte Borrel in Barcelona and occupies four floors of a building that formerly comprised of warehouses for the nearby Sant Antoni market.

The project stems from a process of dialogue with the client, staff at the coworking space, the coworkers themselves with the aim of designing an environment that meets the needs of all users. The concrete structure is used as a starting point to arrange the floors, all four of which are very similar, allowing easy orientation in the building. Two central volumes panelled in birch wood and containing the service elements, organise the distribution.

The work of adapting the offices was based on the search for the contrast between the old and the new. The architectural exploration begins by revealing materials and surfaces that had been hidden and discovered as part of an archaeological process. Concrete columns and metal beams have been exposed, as well as brick partition walls that reveal a mosaic of scars corresponding to the different stages of the building. Once revealed, the new materiality was added: an acoustic projection on the ceilings and the floor finished in polished cement, wood and dark profiling have been added, as contemporary materials that strengthen the identity of the Cloudworks brand.

The terrace, with stunning views over the Sant Antoni market, is where the shared spaces are located and where the events take place. By introducing the same ceramic flooring inside and outside of the building, a spatial continuity is achieved that reinforces the idea of ​​an airy and continuous space.

Project
Cloudworks Sant Antoni
Type 
Workplace. Coworking space
Client 
Cloud Workplace SL.
Location
Carrer Comte Borrell 62, Barcelona
Lighting 
The Light Squad Studio
Surface area
975 sqm
Status
Completed [30/06/2019]

Cloudworks Sant Antoni nace de un proceso de diálogo con el cliente y los propios trabajadores del coworking con el objetivo de diseñar un entorno que resuelva las necesidades de todos los usuarios.

The project was born from a process of dialogue between the client and coworking staff with the aim of designing an environment that meets the needs of all users.

Two central volumes panelled in birch wood and containing the service elements, organise the distribution.

The work of adapting the offices has been based on the search for the contrast between the old and the new. The architectural exploration begins by revealing materials and surfaces that had been hidden as if it were an archaeological process.

The terrace, with impressive views over the Sant Antoni market, is where the shared spaces are located and where the events are held.

RELATED PROJECTS

Startup Hub in 22@

Barcelona
Cloudworks Sant Joan consigue mediante una combinación de espacios generar nuevas interacciones entre los usuarios y el espacio de trabajo.

Cloudworks Sant Joan

Barcelona
Elastiko proyecta la primera oficina Cloudworks en Madrid.

Cloudworks Cibeles

Madrid
Arquitectura innovadora: la casa Alap, en Bilbao, consigue una gran amplitud y luminosidad gracias a una descompartimentación de la distribución.

Casa ALap

Bilbao

This website uses cookies to optimize your browsing experience and service.