Casa ALap, Bilbao

To optimise the incoming light to the maximum. To open the corridor to generate new cross-cutting spaces. This apartment in the centre of Bilbao achieves great spatial amplitude due to a break in the distribution with which it gains luminosity and improves the spatial quality.

The flat is located in a 40’s building in the heart of Bilbao. Its position at one end of the block gives rise to a complex geometric layout, but one with a unique character. The organisation of the original home around a long corridor with excessive compartmentalisation did not suit the needs of the clients – a young couple with two young children – and required a complete rethinking of the layout of the house.

The project revolves around the idea of ​​obtaining an apartment with as much natural light as possible, and with sufficient storage space. The new distribution breaks up the hallway, generating a diaphanous central space that connects the different rooms and allows the entry of natural light from both facades (the street facade and interior courtyard facade).

The corner bookcase was born from the need to generate a space to house the owners’ collection of books and vinyl records, and acquires great prominence for its integrated design and central position in the home.

Project
Casa ALap.
Type
Residential
Location 
Calle Múgica y Butrón. Bilbao.
Surface area 
110 sqm
Client 
Private
Building contractor 
Atea Interiorismo.
Lighting 
The Light Squad Studio.
Photography 
Iñigo Bujedo-Aguirre
Status 
Completed [01/08/2019]

The flat is located in a 40’s building in the heart of Bilbao. Its position at one end of the block gives rise to a complex geometric layout, but one with a unique character. The organisation of the original home around a long corridor with excessive compartmentalisation did not suit the needs of the clients – a young couple with two young children – and required a complete rethinking of the layout of the house.

The project revolves around the idea of ​​obtaining an apartment with as much natural light as possible, and with sufficient storage space. The new distribution breaks up the hallway, generating a diaphanous central space that connects the different rooms and allows the entry of natural light from both facades (the street facade and interior courtyard facade). The corner bookcase was born from the need to generate a space to house the owners’ collection of books and vinyl records, and acquires great prominence for its integrated design and central position in the home.

Project
Casa ALap.
Type 
Residential
Location 
Calle Múgica y Butrón. Bilbao.
Surface area
110 sqm
Client 
Private
Building contractor 
Atea Interiorismo.
Lighting 
The Light Squad Studio.
Photography 
Iñigo Bujedo
Status 
Completed [01/08/2019]

The organisation of the original home around a long corridor with excessive compartmentalisation did not suit the needs of the clients.
The project revolves around the idea of ​​obtaining an apartment with as much natural light as possible, and with sufficient storage space.

The corner bookcase was born from the need to generate a space to house the owners’ collection of books and vinyl records, and acquires great prominence for its integrated design and central position in the home.

RELATED PROJECTS

El edificio de oficinas de la calle Pere IV (Poblenou), pretende ser un puente entre el barrio histórico y el futuro distrito tecnológico de la ciudad.

Office building on Pere IV

Barcelona
Diseño centros de salud: unificació de la idea de un edificio altamente funcional con la calidad de los espacacios y la sostenibilidad.

Health centre in Llucmajor

Mallorca
Cloudworks Sant Joan consigue mediante una combinación de espacios generar nuevas interacciones entre los usuarios y el espacio de trabajo.

Cloudworks Sant Joan

Barcelona

Cloudworks Cibeles

Madrid

This website uses cookies to optimize your browsing experience and service.