Cloudworks Sant Antoni, Barcelona

Taking the nearby Sant Antoni Market as a reference, an action based on the coexistence between the current and the new is proposed. The striking contrast between pre-existing and new materials helps to adapt the spaces to the needs of each use.

The new Cloudworks Sant Antoni coworking space is located at number 62 of Calle Comte Borrel in Barcelona and occupies four floors of a building that formerly comprised of warehouses for the nearby Sant Antoni market.

The project stems from a process of dialogue with the client, staff at the coworking space, the coworkers themselves with the aim of designing an environment that meets the needs of all users. The concrete structure is used as a starting point to arrange the floors, all four of which are very similar, allowing easy orientation in the building. Two central volumes panelled in birch wood and containing the service elements, organise the distribution.

The work of adapting the offices was based on the search for the contrast between the old and the new. The architectural exploration begins by revealing materials and surfaces that had been hidden and discovered as part of an archaeological process.

 

 Concrete columns and metal beams have been exposed, as well as brick partition walls that reveal a mosaic of scars corresponding to the different stages of the building. Once revealed, the new materiality was added: an acoustic projection on the ceilings and the floor finished in polished cement, wood and dark profiling have been added, as contemporary materials that strengthen the identity of the Cloudworks brand.

The terrace, with stunning views over the Sant Antoni market, is where the shared spaces are located and where the events take place. By introducing the same ceramic flooring inside and outside of the building, a spatial continuity is achieved that reinforces the idea of ​​an airy and continuous space.

Project
Cloudworks Sant Antoni
Type
Workplace. Coworking space
Client
Cloud Workplace SL.
Location
Carrer Comte Borrell 62, Barcelona
Lighting
The Light Squad
Studio
Surface area
975 sqm
Status
Completed [30/06/2019]
Photography
José Hevia

El nuevo coworking Cloudworks Sant Antoni se encuentra en el número 62 de la calle Comte Borrel de Barcelona y ocupa 4 plantas de un edificio que antiguamente albergó almacenes para el cercano mercado de Sant Antoni.

El proyecto nace de un proceso de diálogo con el cliente, trabajadores del coworking y los propios coworkers con el objetivo de diseñar un entorno que resuelva las necesidades de todos los usuarios.

La estructura de hormigón se usa como punto de partida para organizar las plantas, las cuatro muy similares, lo que permite una fácil orientación en el edificio. Dos volúmenes centrales panelados en madera de abedul y que contienen los elementos de servicios organizan la circulación. El trabajo de adaptación de las oficinas se ha basado en la búsqueda del contraste entre lo antiguo y lo nuevo. La exploración arquitectónica comienza revelando materiales y superficies que habían sido ocultadas como si de un proceso arqueológico se tratara. Se han dejado a la vista las columnas de hormigón y vigas metálicas, así como las medianeras de ladrillo que muestran un mosaico de cicatrices correspondientes a las distintas etapas del edificio.

Una vez reveladas se añade la nueva materialidad: en los techos se realiza un proyectado acústico y el suelo se resuelve mediante cemento pulido, a esto se le añade la madera y la perfilería oscura, materiales contemporáneos que refuerzan la identidad de la marca Clouworks.

La terraza, con impresionantes vistas sobre el mercado de Sant Antoni, es donde se sitúan los espacios compartidos y donde se realizan los eventos. Introduciendo el mismo pavimento cerámico en el interior y exterior de la planta se consigue una continuidad espacial que refuerza la idea de espacio diáfano y continuo.

Proyecto
Cloudworks Sant Antoni
Tipo
Workplace. Coworking
Cliente
Cloud Workplace SL.
Localización
Carrer Comte Borrel 62, Barcelona
Iluminación
The Light Squad Studio
Superficie
975 m2
Estado
Finalizado (30/06/2019)

Sant Antoni Market at the beginning of the 21st century

The new Cloudworks Sant Antoni coworking space is located at number 62 of Calle Comte Borrel in Barcelona and occupies four floors of a building that formerly comprised of warehouses for the nearby Sant Antoni market.

The concrete structure is used as a starting point to arrange the floors, all four of which are very similar, allowing easy orientation in the building. Two central volumes panelled in birch wood and containing the service elements, organise the distribution.

Concrete columns and metal beams have been exposed, as well as brick partition walls that reveal a mosaic of scars corresponding to the different stages of the building. Once revealed, the new materiality was added.

The work of adapting the offices was based on the search for the contrast between the old and the new. The architectural exploration begins by revealing materials and surfaces that had been hidden and discovered as part of an archaeological process.

RELATED PROJECTS

Startup Hub in 22@

Barcelona
Cloudworks Sant Joan consigue mediante una combinación de espacios generar nuevas interacciones entre los usuarios y el espacio de trabajo.

Cloudworks Sant Joan

Barcelona
Elastiko proyecta la primera oficina Cloudworks en Madrid.

Cloudworks Cibeles

Madrid
Arquitectura innovadora: la casa Alap, en Bilbao, consigue una gran amplitud y luminosidad gracias a una descompartimentación de la distribución.

Casa ALap

Bilbao

This website uses cookies to optimize your browsing experience and service.